Európa jövője

Milyen az igazi ötlet? Egyrészt testetlen, megfoghatatlan, lenge, fátyolszerű tünemény, az emberi agy törékeny álma. Másrészt viszont ez az álom makacs, tartós szenvedéllyé képes válni, amely végzetszerű erővel halad, fejlődik a megvalósulás felé. És végül, de nem utolsó sorban: az igazi ötlet egyszerű, olyan, amelynek hallatán az ember a fejéhez kap, és elcsodálkozik, hogy ez eddig miért nem jutott az eszébe.

Farkas Gábornak és barátainak Kecskeméten volt egy igazi ötlete ezelőtt negyed századdal. Törékeny álomnak tűnt talán először, aztán makacs szenvedéllyé vált, amely mára a város egyik emblematikus eseményévé, rendezvényévé nőtte ki magát. Olyanná, amelyről elmondható: egyike azoknak, amely felhelyezte Kecskemétet nem csupán Európa, de a világ térképére is. Pedig az ötlet egyszerű, de egyszerűségében nagyszerű: hívjunk városunkba Európa és a világ különböző országaiból gyermekeket, akiket helyi családok látnak vendégül, hogy aztán egy év múlva a kecskeméti vendéglátók tegyenek viszontlátogatást a vendégeiknél. Cserébe ezek a gyermekek hozzanak ízelítőt országuk kultúrájából, művészetéből, mutassanak be egy produkciót a város lakóinak és a többi országból érkezett vendég gyermeknek.

Az ötlet zseniális. Arra a szilárd bizonyosságra épít, hogy Európa előítéletektől mentes, a másságot elfogadó jövőjének hordozói és alakítói a gyermekek. A gyermekek, akikben nincs még meg a felnőtt korra kialakult előítélet, negatív attitűd mások iránt. A gyermekek, akik nyitottak és befogadók a többi gyermek iránt. A gyermekek, akik kíváncsiak, és akik szeretnek és tudnak adni és kapni egyaránt. A gyermekek, akik képesek összhangba hozni, egymással megértetni a felnőtteket. Akik el tudják érni azt, hogy a világról különbözőképpen gondolkodó felnőttek is képesek legyenek együttműködni egy közös cél érdekében.

A város azonnal a szívébe zárta a kezdeményezést. Ez a Csiperó egyik legnagyobb ereje. Az, hogy résztvevői, alkotótársai a város és környéke lakói. Az, hogy meg tudta mutatni: a nemzetközi kapcsolatok akkor lesznek virágzóak és élőek, ha nem elsősorban a fehér asztal mellett öltönyben és kosztümben ülő politikai notabilitások udvariassági vizitjeiben merülnek ki, hanem leszállnak a „keményen dolgozó kisember” szintjére. A Csiperó révén tartós barátságok, életre szóló élmények alakultak ki kecskemétiek és külföldiek között. A Csiperó révén anyaországi és határon kívüli magyar közösségek találtak egymásra. A Csiperó révén gyerekek ezreit érte az a meghatározó élmény, hogy sokkal több minden köti őket össze egymással, mint amennyi elválasztja. A Csiperó révén gyerekek tanulták meg tisztelni és értékelni egymás szokásait, kultúráját, művészetét.

Ha valakinek egyszer volna elég ideje meghallgatni és megörökíteni Farkas Gábor kifogyhatatlan történettárát a Csiperó elmúlt 25 évéről, akkor megértené azt a lelkületet, amelyet ez a fesztivál képvisel és terjeszteni kíván. Farkas Gábor és barátai a valódi európaiság üzenetét hozták el 25 évvel ezelőtt. Ezt az üzenetet nem szerződésekbe, egyezményekbe vagy Fehér Könyvekbe írták, hanem gyerekek és felnőttek szívébe. Ezt az üzenetet nem parlamentek, kormányok vagy frakciók ratifikálták, hanem gyerekek és felnőttek szerte Európában és Kecskeméten.

Ez az üzenet Európa jövőjéről szól. Amely bennünk lakik és körülöttünk, nem fából és kőből épült házakban. Európa jövőjét a kecskeméti főtéren táncolják, muzsikálják el nekünk a népviseletbe öltözött erdélyi, angol, belga, török, jakutföldi, szerb vagy osztrák gyermekek. Ha van hozzá fülünk, van hozzá szívünk, akkor meghalljuk ennek a jövőnek a közös ritmusát és dallamát. Ez az igazi örömóda, ez az igazi egység a sokszínűségben.

Szöveg: Libor Zoltán

madrid

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s